Recept från vårt kafferep med Birgitta Rasmusson.

Hejsan!
Gårdagen var jättetrevlig för oss på mötesplasten Solhaga. Våra besökare tyckte att vi hade bakat väldigt goda kakor, va kul att vi lyckades.
Kommentaren från Birgitta om att kakorna var Rasande eleganta, WOW!!!

Här kommer alla recepten på kakorna vi bakade inför denna dag.
Vi har ändrat i alla recepten, vi har satt vår egen prägel på kakorna.
Lycka till med ert bakande.

 

Vaniljbulle: En liten bulle fylld med äkta kräm av vanilj.

Ingredienser:

Bulldeg:
50g jäst
100 g smör eller margarin
6 dl mjölk
1 dl socker
2 krm salt
16 dl vetemjöl

Fyllning:
400 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 dl vaniljsocker
1 msk vaniljpulver
1 dl florsocker

1. Deg: Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
3. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser i fyllningen med hjälp av en elvisp.
4. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i två, kavla ut varje deg till en platta, ca 30×40 cm (för 40 st). Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper. Alternativt snurra bullarna: Bred ut fyllningen på plattan, vik sedan degen på mitten och skiva upp degen i ca 1.5 cm bitar, tvinna sedan varje del och snurra som en knut mellan fingrarna och fäst änden änden.
5.Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.
6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan du smakar av din goda bullar.

 

 

Apelsincupcake: En fantastisk skapelse med smak av en exotisk frukt – toppad med litet grönt.

Ingredienser:

Cupcakes (24 st vanliga, ca. 50 st minimuffins.)
6 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 nypa salt
Skal och saft av 3 apelsiner

Creem Cheese Frosting
120 g mjukt smör
10 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk färskpressad citronsaft
2 msk apelsinsaft
200 g philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg
Syltat apelsinskal

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Blanda i rivet skal och saft av en apelsin.
  6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Creem Cheese Frosting

  1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt.
  2. Dela upp frostingen och färga den i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
  3. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa ut på varje cupcake, dekorera med syltat apelsinskal och citronmeliss.

 

 

Lakritskyss: Underbar kyss i en grotta med lakritssmak, spröd varelse toppad med maräng.

Kakan:
200g Smör, rumsvarmt
1 dl Florsocker
1 dl Potatismjöl
4 dl Vetemjöl
ca 2 tsk Lakritspulver
ca 2 tsk Lakritssirap

Fyllning, lakritssås:
½ dl Farinsocker
½ dl Ljus sirap
½ dl Vispgrädde
1 nypa Flingsalt
ca. 2 tsk Lakritspulver
½ msk Smör

Lakritsmaräng:
2 st äggvitor
½ kryddmått
1 dl Socker
ca 1 tsk lakritspulver

Kristyr till montering:
1 st Äggvita
4 dl Florsocker
Lakritspulver efter behag
1 tsk ättika

Gör såhär:

  1. Fyllningen: Låt farinsockret, sirap, grädde, salt & lakritspulver puttra i en kastrull på låg-medelvärme i ca 5 minuter. Den ska tjockna och bli trögflytande, tänk på att den sätter sig när den svalnar. Rör i smöret när du tar bort såsen från värmen. Låt såsen svalna tills den är ljummen.
  2. Kakan: Rör samman smör och florsocker, tillsätt potatismjöl, vetemjöl, lakritspulver & lakritssirap. Rulla kakdegen till valnötsstora bollar och lägg på bakplåtspapper.
  3. Gör ett hål i varje boll och fyll det med lakritssåsen. Grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter. Låt sedan kakorna svalna.
  4. Lakritsmaräng: Sänk ugnen till 100 grader i en varmluft. 125 i vanlig ugn. Vispa äggvitorna en minut och sedan tillsätt ättikan. tillsätt socker & lakritspulver i omgångar och vispa tills allt är fast. Smaka av med mer lakritspulver efter behag. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa lagom små maränger på ett bakplåtspapper. Grädda marängerna i ca 30-50 minuter beroende på storleken.
  5. Gör kristyren: Rör ihop äggvita, florsocker, lakritspulver & ättika, Använd gärna elvisp. Lägg kristyren i en spritspåse.

Montering: Spritsa en liten klick kristyr i ena hörnet av lakritskyssen, sätt sedan på en lakritsmaräng på kristyren.

 

 

Kaffesnitt som är mycket bättre än genomsnittet.

Ingredienser:
1 dl kallt, starkt kaffe
2 msk snabbkaffepulver
1 dl mandel
3 dl socker
2 msk vaniljsocker
350 g smör, rumsvarmt.
9 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
2 msk ljus sirap.

Garnering:
400 g mörk choklad
2 msk snabbkaffepulver

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda kaffe och kaffepulver.
3. Hacka mandeln fint i en matberedare. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och smör och kör till en gryning massa. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt, sirap och kaffe. Fortsätt köra till en jämn deg.
4. Ta upp den på lätt mjölad bänk och dela i 6 delar. Rulla ut delarna till längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem.
5.  Grädda i mitten av ugnen 12–15 min. Skär längderna i sneda bitar och låt svalna på galler.
6. Smält chokladen, gärna över vattenbad, rör om ofta så inte chokladen bränner. Tillsätt kaffet och rör om tills allt är smält eller så smält som du önskar.
7. Fyll chokladen i en plastpåse/sprits, klipp ett litet hål i ena hörnet och spritsa på chokladen över kakorna.

 

 

Chokladfudge: En riktig chokladbomb som exploderar i smak av fudge med daimkulor och toppad med glitter och guld.

Ingredienser till ca 40 bitar
400 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) (använd inte den sorten som heter original eller karamalliserad)
Guldpulver (finns vid baktillbehör i affären)

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.
  2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.
  3. Bred ut smeten i en form, 12 x 16 cm, klädd med bakplåtspapper.
  4. Strö ut daimkulor över smeten och tryck ner de lite lätt så de fastnar.
  5. Låt den stelna i kylen. Skär fudgen i bitar när den stelnat.
  6. Innan servering pensla på med guldpulver, använd en brödpensel.

 

 

Citronsnitt: Mer smak av ännu en exotisk frukt. Underbar kombination av krämig mitt och spröd mördeg.

Ingredienser:
400 g smör, rumsvarmt
7 dl vetemjöl
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker

Fyllning:
1 1/2 dl lemon curd

Garnering:
Florsocker
citronsaft

Gör såhär:

  1. Dela smöret i mindre bitar. Blanda snabbt ihop smör, mjöl, socker & vaniljsocker, gärna i en matberedare.
  2. Lägg degen i plastpåse och låt vila i kylen i ca 1 timma.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Dela degen i 6 lika stora delar, forma dem till rullar, ca. 2 cm i diameter. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
  5. Gör en fördjupning i mitten av varje rulle. Fördela lemon curd i skåran.
  6. Grädda längderna i ugnen i ca 10-12 minuter.
  7. Skär längderna i sneda bitar medan de är varma. Låt dem sedan kallna.
  8. Garneringen: Blanda florsocker och citronsaft till en lagom hård konsistens som är lätt att spritsa ut.
  9. Fyll garneringen i en spritspåse och spritsa ut över kakorna innan servering.

 

 

Mandelsnitt: En fröjd för ögat – Ta en titt
På denna läckra mandelsnitt.

Ingredienser:
200 g rumsvarmtsmör
5 dl vetemjöl
6 msk strösocker
2 ägg

Fyllning:
300 g mandelmassa
Rosa karamellfärg

Kristyr:
1 dl florsocker
1 1/2 tsk vatten
Hackade nötter eller strössel.

Gör såhär:
1. Blanda snabbt ihop smör, mjöl (spara lite till utbakningen), socker och ägg, gärna i en matberedare.
2. Plasta in och låt vila minst 1 timme i kylen.
3. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa och färg om det önskas. Rulla två längder ca 30 cm långa. Plasta in i plastfolie och låt ligga i kylen.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Dela degen i två delar.
6. Kavla ut varje del på mjölat bakbord, eller mellan plastfolie 30 cm lång och tillräckligt bred att räcka runt mandelmasserullen.
7. Lägg en rulle på varje del och linda in den i degen.
8. Skär av ev överskott av degen, tryck noga till skarven och vänd rullen med skarven nedåt på bakplåtspappersklädd plåt.
9.Grädda ca 10 minuter.
10. Skär rullen i små kakor medan den fortfarande är varm. Låt kallna
11. Kristyr: Blanda florsocker och vatten till en slät glasyr. Ringla över kakorna och dekorera med strössel eller hackade nötter.

 

 

2 tankar på “Recept från vårt kafferep med Birgitta Rasmusson.”

  1. Tack för senast. Det var jätte jättetrevligt hos er när Birgitta Rasmusson kom och vilka goda kakor och bulle. Kommer in en dag med receptet på kakan med lakritsglasyren.
    Ha gärna någon annan som har föreläsning om bakning eller något annat.
    Kram
    Christina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.