Recept från kafferep med Birgitta 12 juli.

Citronmums – med vit choklad och krisp

Du behöver:

300 g smör
5 dl strösocker
4 ägg
7½ dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 dl turkisk yoghurt
2 citroner, finrivet skal
½ citron, saft

Vit choklad/färskost fyllning
150 g vit choklad
300 g färskost naturell

Vit choklad och krisp
200 g vit choklad
100 g cornflakes

Till garnering
4 dl vispgrädde
4 msk strössel
15 blad citronmeliss

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa smör och strösocker poröst med elvisp i en skål. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner i smeten tillsammans med yoghurten, citronskal och -saft.
  4. Smörj ett bakplåtspapper med smör och lägg 
i en ugnsplåt, 30×40 cm. Bred ut citronkakesmeten i ett jämnt lager.
  5. Smält chokladen över ett varmt vattenbad, ta av den från värmen och blanda ner färskosten till en jämn smet.
  6. Fördela choklad- och färskostkrämen på kaksmeten i formen och dra med en kniv till ett fint swirlmönster.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter, och låt kakan sedan svalna i formen.
  8. Smält även den vita chokladen över varmt vattenbad, låt svalna något och rör sedan i cornflakes, bred ut och låt stelna i kylskåp, ca 1 timme.
  9. Vid servering: Toppa varje portionsbit av kakan med en gräddklick och strössel. Bryt en bit av den vita choklad- och cornflakeskrispen och lägg ovanpå med citronmeliss.

Mandelkaka med körsbär

Du behöver:

150 g Smör, brynt
1 dl Vetemjöl
1 ½ dl Mandelmjöl
3 dl Florsocker
5 st Äggvita
1 msk Vaniljsocker
½ tsk Salt
200 g Urkärnade körsbär
30 g hyvlad mandel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smöra och mjöla med mandelmjöl en rund pajform på kanterna, lägg bakplåtspapper i botten.
  3. Bryn smöret i en kastrull på spisen tills den börjar bli gyllenbrun, ställ åt sidan.
  4. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, äggvita, och salt i en bunke och tillsätt smöret. Blanda till en slät och fin smet.
  5. Fördela smeten i formen och strö över körsbär och hyvlad mandel. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i 30 – 35 min.
  6. Ta ut och låt svalna. Pudra över florsocker och servera med lite grädde.

 

Sommarbullar med rabarber och kolasås.

Ca. 40 st.

Vetedeg:
½ liter mjölk
50 g Färsk jäst
15 dl Vetemjöl
2 ¼ dl Strösocker
200 g rumsvarmt smör
1 ½ tsk stött kardemumma
1 tsk Flingsalt Mjöl till utbakning

Rabarber- & smörfyllning:
700g Rabarber
2 ½ dl Strösocker
200 g Rumsvarmt smör
1 dl Muscovadosocker
½ Flingsalt

Kolasås:
2 dl Vispgrädde
1 dl Strösocker
1 dl Ljus sirap 100 g Smör

Dekoration:
Flingsalt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 g.
  2. Ansa & skär rabarberna i 1 cm stora bitar, blanda dessa sedan med 1 ½ dl strösocker i en ugnsform. Baka tills rabarbern är mjuk ca 40 min. Sila bort ev. vätska. Låt svalna.
  3. Rör ihop smör, 1 dl strösocker, muskovadosocker & salt. Rör ner den kalla bakade rabarbern.
  4. Gör kolasås: Koka upp grädde, socker med hälften av smöret. Koka på medelvärme till 110 grader. Ta bort från värmen och rör ner resten av smöret. Låt svalna.
  5. Gör vetedeg: Värm mjölken tills den är fingervarm (38 grader). Smula jästen i en bunke. Rör ner mjölken och hälften av vetemjölet. Arbeta degen i 5 minuter, gärna i maskin. Degen ska vara lös. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  6. Tillsätt resten av mjölet, socker, smör, kardemumma & salt. Arbeta degen i maskin i 5-10 minuter till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  7. Kavla ut degen till en ca 30X70 cm stor rektangulär platta (ca ½ cm tjock) på en mjölad bänk. Bred ut rabarber & smörfyllningen. Strö över lite vetemjöl (det förhindrar att bullfyllningen flyter ut). Rulla ihop till en rulle och skär ca 40 bitar. Lägg i stora bullformar på plåtar och låt jäsa till dubbel storlek, 40-50 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna ca 10 minuter. Låt svalna lite. Ringla över kolasåsen och strö över lite flingsalt.

 

Hallonbiskvier i långpanna

 

Botten:
500 g mandelmassa
1.5 dl socker
3 äggvitor

Jordgubb & limesmörkräm:
300 g smör
5 dl florsocker
3 äggulor
1,5 dl upptinade & mixade (passerade) jordgubbar
1 msk vaniljsocker
1.5 lime, saft & rivet skal

Chokladöverdrag:
250 g vit choklad
1.5 lime rivet skal

Gör såhär:

    1. Riv mandelmassan på rivgärn och blanda ner äggvita och socker. Vispa med elvisp till en smidig smet. Tryck ut i smeten i en bakplåtsklädd form ca 30X40 cm.
    2. In i ugnen 12-15 min, 175°C, tills den fått lite färg. Låt den svalna helt innan du breder på smörkrämen.
    3. Ta fram en bunke och vispa upp smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor i 5-10 minuter. Tillsätt passerade jordgubbar, lime saft & skal, lite i taget och vispa med elvispen. För att den inte ska skära sig ha samma temperatur på alla ingredienser.
    4. Bred ut smörkrämen på din botten.
    5. Ställ in biskvibotten och smörkrämen i frysen medans du fixar chokladen.
    6. Smält chokladen över ett vattenbad på låg värme.
    7. Ta fram biskvibotten från frysen och bred ut chokladen över smörkrämen.
  • Strö över rivet skal från lime på kakan innan chokladen stelnar.
  • Dela kakan i bitar när chokladen har stelnat och förvara dom i en burk i kylen

 

 

 

 

Kladdkakemuffins

Du behöver:
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk kakao
2 1/2 dl vetemjöl
150 g smör, smält

Mockafyllning:
50 g smör
1 tsk vetemjöl
1 msk strösocker
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
1 dl kokt kaffe
1 dl vispgrädde

Garnering:
Chokladhjärtan & Guldstoft

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ihop ägg och socker i en bunke (ej pösigt). Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
  3. Ställ muffinsformar på en plåt och fyll dem med ca 3/4 smet.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–14 min beroende på storlek. De sjunker ihop i mitten. Låt dem svalna i formarna.
  5. Fyllning: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet som får koka ihop tills den tjocknar i några minuter. Låt smeten svalna något.
  6. Häll lite mockafyllning i gropen på varje muffins. Ställ dem i kylen en liten stund så att fyllningen stelnar något. Servera gärna dina kladdkakemuffins med en klick grädde. Dekorera med chokladhjärtan och guldstoft.

Solhagas Toscakaka

Du behöver:

Kaka:
100 g smör
1 dl mjölk
3 st ägg
2 dl råsocker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Toscatopping:
125 g smör
1 dl socker
2 msk mjöl
2 msk mjölk
1,5 dl rostade hasselnötter, grovt hackade
1,5 dl flagad mandel

Gör så här

  1. Kaka med brynt smör Bryn smöret i en kastrull och häll det i mjölken.
  2. Vispa ägg och råsocker tills det blir fluffigt
  3. Sikta mjöl och bakpulver i en bunke och tillsätt lite i äggblandningen. Varva med mjöl och smör tills smeten är homogen.
  4. Häll smeten i en springform med smörade kanter och bakplåtspapper i botten. Grädda på 180 grader i 25-30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig.
  5. Toscatopping Blanda alla ingredienser utom nötter och mandlar i en kastrull, koka tills det tjocknar.
  6. Blanda ner nötter och mandlar och bred toppingen över kakan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.