Matkasse

Vad är Matkassen?

Matkassen är en måltid som innehåller förberedda ingredienser så att själva matlagningen tar maximalt 20 minuter och är mycket enkel att klara av.  Det är en möjlighet för dig som inte längre har ork till att laga all mat från grunden men som ändå inte vill släppa matlagningen helt.

Vem kan beställa?

När du är 80 år eller äldre så kan du beställa Matkassen som en servicetjänst. Det är också möjligt att få sitt behov bedömt och få Matkassen via bistånd i hemvården. Även personer med funktionsnedsättning har möjlighet att vid behov beställa Matkassen.

Hur fungerar det?

Varje vecka finns tre matkasserätter som du kan välja på och du kan också kombinera en beställning med de andra färdigrätterna som finns inom matdistribution. Maten tillagas av kockarna på Vänerköket.

Du fyller i de rätter som du vill ha i en beställningslista och får sedan Matkassen levererad av Mat & Inköp.

I varje Matkasse finns alla delar till en maträtt. Varje del är förpackad var för sig i olika lådor för att det ska vara lätt att hålla isär dem. Det medföljer också en lätt steg-för-stegbeskrivning på hur du tillagar maträtten. På baksidan av beskrivningen finns alla ingredienser i maträtten listade.

Kokta grönsaker ingår alltid, förutom till soppa där det istället ingår en efterrätt.

Vad kostar det?

Det kostar 60 kr per portion (2019).

Utrustning och tillbehör

För att rätterna i Matkassen ska bli så bra som möjligt behöver du ha viss köksutrustning hemma.

  • 1-2 små kastruller á 1 liter
  • 1-2 små ugnssäkra formar, á 0,5-1 liter
  • Spis och ugn; Maträtterna är anpassade att tillagas i ugn eller på spis men kan även tillagas i micro, även om resultatet kan bli ett annat.

För att ytterligare lyfta maträtten är det även bra att ha lite ingredienser hemma som tillför det lilla extra, till exempel:

  • Salt och kryddor (färska, torkade eller frysta). Maträtten är grundkryddad men är lätta att smaksätta ytterligare efter eget tycke.
  • Citron; gott till fisk
  • Sylt, rårörda bär, mos och gelé; passar till de flesta kötträtter. Sylt kan också vara gott till efterrätter.
  • Grädde och crème fraiche; passar både att tillsätta i såser, mos och grytor men även att vispa till efterrätten.

Återvinning

Lådorna som maten är förpackad i är tillverkade av återvunnen plast som är speciellt framtagen för livsmedel och ska sorteras som plastförpackningar. Själva kassen ska sorteras som pappersförpackning.

Vill du veta mer om Matkassen?

Hör av dig till SeniorCenter på telefon 0510-77 12 88.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.