Grynkorvens dag

,

På torsdagen firade vi Grynkorvens dag med ett intressant föredrag av Tommy Kroon från Grynkorvens vänner. Han berättade att initiativtagaren till Grynkorvens vänner var Börje Brelid och Gillis Hellberg. Grynkorvens dag firas den tredje torsdagen i oktober och Grynkorv äts då till och med  i riksdagshuset

Den genomsnittliga förbrukningen i vårt län uppgår till 2-3 ton/ vecka. Totalt i Sverige finns 15 tillverkare och vår Grynkorv i dag kom från Eriksons i Nossebro. Eriksons största kund är ICA Hjertberg i Lidköping.

Grynkorven har anor från yngre stenåldern. En riktig Grynkorv består av 23% fet fläskfärs och korngryn samt lök, salt och peppar.

En viktig detalj är att Grynkorv alltid stavas med stort G

Tommy berättade vidare om Grynkorvsakademin som för närvarande består av 14 medlemmar med målet att vara 18 stycken. Bland medlemmarna kan nämnas Börje Brelid, Gillis Hellberg och Tommy Kroon och ett antal kända kockar, bland annat Leif Mannerström. Dessutom ett antal prominenta personer som Anna-Maria Corazza-Bildt och Alexandra Zazzi.

 Ett tips till present för en jubilar kan vara ett Grynkorvogram som kan beställas från Grynkorvens vänner.

En fullsatt Mötesplats lät sig väl smaka av en utsökt Grynkorvslunch i goda vänners lag.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.