Studieresa till Zambia

21 september-7 oktober åker NANAS17 på studieresa till Zambia.

Från början är det ett större projekt på kommunal nivå där Utbildning, DLG och Naturvetenskapsprogrammet är med. Projektet är på tre år.

Syftet med projektet är i grunden ett samarbete mellan fyra skolor, två i Lidköping och två i Lusaka där elever från gymnasiet ska driva och genomföra ett projekt för lågstadiet (Månesköldskolan år 2) kring hållbarhet med fokus på avfallstrappan och FN:s globala mål.

Under våren har elevgrupperna träffats under flera tillfällen för olika former av utbildning och workshops. Eleverna från De la Gardiegymnasiet och Kamwala High School ska nu träffas för att utbyta erfarenheter och resultat från sina projekt för att nå ut så långt som möjligt med dessa viktiga frågor. En stor del av projektet är att öppna ögonen på unga människor, avfallsproblematiken och att det sedan kopplas till hemmen. 

Eleverna på De la Gardiegymnasiet har under året samlat in saker som ska lämnas över till olika grupper i Lusaka. Det är fotbollsutrustning, kläder, leksaker, telefoner, utbildningssaker, sjukvårdsprodukter, hygienartiklar med mera.

Under besöket i Lusaka kommer vi göra olika studiebesök för att bland annat få veta hur de jobbar med avfall i en så stor stad som Lusaka och vilka problem/möjligheter de har. Vi kommer också besöka soptippar och återvinningscentraler.

En stor del kommer också vara besök på olika skolor för att se och lära sig om hur man jobbar med avfallsproblematik och hållbar utveckling inom utbildning i Lusaka.

En annan viktig del för våra elever är att besöka en plats som inte fungerar som i Sverige och dels upptäcka hur bra vi har det och dels vårt ansvar mot dem.

Centrala punkter och syfte

• Globala miljömålen
• Avfallstrappan
• ”Peer to Peer”(elev lär elev), vi knyter samman olika skolformer(gymnasiet+lågstadiet)
• Utbyte mellan elever från olika kulturer (Internationalisering)
• Lära av varandra
• Ögonöppnare för våra elever om situationen på andra platser
• Empowerment (Ordet egenmakt motsvarar det engelska ordet empowerment och syftar till att en individ ska känna att denne har makt över sin egen situation, sina arbetsuppgifter, sin närmiljö etc. Med andra ord att individen ska ha makt över personliga, socioekonomiska och miljörelaterade faktorer som påverkar hälsan.)

Följ resan på Instagram – @nanas_z17

Salong De la Gardie öppnar igen

18  september öppnar Salong De la Gardie igen. Boka en tid och unna dig en skön stund hos eleverna på Hantverksprogrammets utbildning Hår- och makeupstylist med inriktning Spa. Vi erbjuder bland annat spabehandlingar, manikyr, ansiktsbehandling, ögonfransförlängning och hot stonemassage.

Läs mer om behandlingar och priser på www.delagardie.se

 

Pridevecka i Lidköping och på DLG

Vecka 36 är det Pridevecka i Lidköping, något som såklart också märks på olika sätt här på De la Gardiegymnasiet.  Utifrån vår likabehandlingsplan är det självklart att uppmärksamma veckan. Målet är att alla på De la Gardiegymnasiet bidrar till en skola som kännetecknas av trygghet och studiero, i en miljö där vi visar respekt och förståelse för varandras olikheter. Vi tar avstånd från all form av diskriminering, trakasserier, repressalier och kränkande behandling.

Prideflaggan är hissad hela veckan. RFSL Skaraborg, Ungdomsmottagningen, ungdomslotsar och fältare från kommunen besöker skolan och finns tillgängliga för frågor och reflektioner från elever. Det har varit en föreläsning med Loui Sand – “Mitt liv äger ingen”. Biblioteket har plockat fram böcker och filmer med HBTQ-tema och det har också varit information till eleverna på mentorstiden.

Happy Pride!

Uppstartsaktiviteter och teambuildning

Flera program har varit iväg med sina nya ettor på olika kickoffer och uppstartsaktiviteter.

Ettorna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet var på Äventyrsgården utanför Källby där temat för dagen var teambuilding, något som speglar mycket av det kommande arbetet i kök och servering. Dagen bjöd på mycket teamkänsla och trevlig samvaro för eleverna i RL19.

Elever och personal från Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Mark & anläggning mot väg och infrastruktur åkte till Varberg för kickoff och studiebesök. Olika samarbetsövningar hade hög prioritet men man var också på studiebesök på Stadsbyggnadskontoret i Varberg. Där fick eleverna en genomgång av Varbergs ombyggnation samt en lektion i hur mätsystemet fungerar.  Även Varbergs fästning besöktes där elever och personal fick en presentation av fästningens historia samt en guidad tur i fästningens kanongångar.

Spirit weeks på DLG

Nu är elever och personal är tillbaka på skolan och ett nytt läsår har börjat.

Elevkåren anordnar Spirit weeks, en vecka full med aktiviteter, inte bara för De la Gardiegymnasiets nyblivna elever, utan för alla elever på skolan. Syftet med Spirit weeks är, förutom att ha riktigt roligt, att stärka samhörigheten på skolan och att nya och gamla elever ska lära känna varandra.
 
Måndag 26 augusti kl 16:00 på Rudenschöldsplan arrangeras en beachvolleybollturnering.

Onsdag 28 augusti kl 14:00 startar det klassiska gummibåtsracet. I gummibåtsracet tävlar alla årskurser på De la Gardiegymnasiet. Gummibåtsracet är vid torgbron där musik spelas och en speaker kommenterar hur det går för de olika lagen. Finalen är kl 15:00.

Torsdagens spännande aktivitet är såpabrännboll.
 
Under eftermiddagen fredagen den 30 augusti spelas det såpabandy på Rudenschöldsplan. Såpabandyn är en blandning av presenning, vatten och såpa som skapar en riktigt hal plan som man spelar innebandy på. Tiden är klockan 16:00 om du vill komma och kolla.

 

Nu tar vi semester!

Vecka 28-30 är De la Gardiegymnasiet stängt.

Uppropstiderna finns på vår webb för den som är nyfiken på när skolan börjar igen. Ska du börja på De la Gardiegymnasiet till hösten och har frågor kontaktar du en studie- och yrkesvägledare. Studie- och yrkesvägledarna på DLG har semester vecka 27-31.

Trevlig sommar så ses vi augusti igen!

RL16 på studiebesök i Stockholm

Det som började en dag i augusti 2016 och som nu snart är över, de tre åren på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, det är nu bara dagar kvar tills studentmössorna ska tas på och våra nybakade kockar, kallskänkor, servitörer, servitriser, bagare och konditorer springer ut i livet. Då passade vi på att bege oss till Stockholm med våra serverings- och kökselever i RL16.

Tidigt på måndagsmorgonen den 6 maj satte vi oss på tåget, lite trötta och frusna men på gott humör. Det har blivit en tradition att som avslutning i trean få göra två olika studiebesök i Stockholm. Det är självklart viktigt att besöken speglar så mycket innehåll som möjligt i så många av våra kurser som möjligt för att eleverna ska kunna se och förstå olika sammanhang och komplexiteten inom restaurangbranschens olika yrken.

Första studiebesöket

Framme i Stockholm promenerade vi till Operakällaren. Operakällaren som byggdes i slutet av 1700-talet ligger i Kungliga Operans lokaler och är vackert beläget på Karl XII:s torg invid Kungsträdgården. Verksamheten ägdes och drevs från 1961 till 1987 av stjärnkocken och krögaren Tore Wretman som tillsammans med sin kökschef Werner Vögeli placerade Operakällarens kök högt upp i gastronomins värld.

 


Genom vår tidigare elev Oskar Johansson, som sedan några år bor och arbetar i Stockholm fick vi den fantastiska möjligheten att besöka anrika Operakällaren och dessutom träffa dess ägare, kocken, matkreatören och hovtraktören Stefano Catenacci.

Stefano driver tillsammans med sin bror Alessandro Catenacci koncernen Nobis Hospitality Group som äger och driver restauranger, nattklubbar, barer och hotell i Sverige och runt om i världen. Koncernen har över 700 anställda bara i Sverige.

I huset finns sju kök och tre konditorier. Menyn byts fyra till fem gånger per år och de utgår från proteinet, det vill säga huvudråvaran och bygger upp rätten runt den. Kockarna lägger stor vikt vid att använda hela råvaran, att undvika svinn och att använda råvaror som är representativa för sin säsong och är av högsta kvalitet.

Oskar hade planerat vårt besök omsorgsfullt och efter att vi samlats i Operakällarens matsal och lyssnat på Stefano som berättade om Operakällaren, om kockyrket som livsstil, om restaurangbranschen, om att vara känd kock och hovtraktör och vi hade fått ställa våra frågor fick vi gå en rundvandring upp och ner i alla vindlande trappor och gångar både under gatunivå och över.

Vi fick se vinkällaren, provsitta Kung Carl XVI Gustafs stol, titta på dyrbara och ibland även dammiga vinflaskor, en vacker gammal flamberingsvagn från 1800-talet, vi passerade köken, förråden, minglade en stund i ett alldeles tomt Café Opera, vi stannade en god stund i Operabaren med sin vackra jugend-inredning med Chesterfieldfåtöljer och ekpanel och så till sist Bakfickan med sin långa bardisk.

Hela huset är välbevarat och pietetsfullt renoverat, takkupol och fönster av konstglas, keramisk konst på väggarna, oljemålningar, kort sagt, vart än vi vänder blicken finns det vackra och stilfulla inredningsdetaljer att titta närmare på, det är lätt att förlora sig i alla bilder och all konst.

Lunch på Operakällaren

Det hade blivit dags för lunch. Oskar hade dukat åt oss på den vackra glasverandan med utsikt mot Stockholm slott.  Lunchen började med fröknäcke, filmjölksbröd och hemkärnat smör. På menyn stod det kycklingbröst från Bjärehalvön, den absolut möraste och saftigaste kyckling vi ätit, perfekt tillagad färsk svensk grön sparris, jordärtskockspuré, ugnsrostad jordärtskocka, örtolja, körvel och så serverat à part, för alla som inte vet betyder det serverat vid sidan av, en härligt skummig velouté.

Till det serverades en fantastiskt god mousserande äppelmust. Efter det fick vi själva grilla små hemvispade marshmallows över en het sten som glödde av brännpasta. Som avslutning på en vällagad och fantastsikt god lunch fick vi nypressat kaffe tillsammans med passionspraliner och hallonmarmelad.

Vi hade varit där i nästan tre timmar och det blev dags att ta ett gruppfoto tillsammans med Oskar och önska honom lycka till nu i juni när han lämnar sitt arbete som 1:e servitör på Operakällaren och axlar arbetet som restaurangchef på Görvälns Slott Boutiquehotell i Järfälla.

Vi kan bara tacka ödmjukast för den här förmiddagen – tänk att vi fick träffa Stefano Catenacci – på riktigt! Det är stort i vår bransch! Tack Oskar för att du gjorde det möjligt!

Nobel

Nu var det dags för en välbehövlig promenad längs vattnet bort till Stockholms stadshus där vi stämt träff med Jonas Sohlberg, Jonas är Projektledare för Bankett & Event på Stockholms stadshus och han har varit vår kontakt för studiebesök där under flera år.

De som turistar i Stockholm och köper en guidad tur på stadshuset får höra om dess historia, arkitektur och veta en del Sveriges största orgel, om Nobelpriset och om banketten. Men, eftersom vi är en restaurangskola, vill vi såklart veta mer om själva driften av köket med Blå hallen, som ju inte alls är blå utan naturligt tegelröd, och Gyllene salen med sina mer än 18 miljoner guldmosaikbitar, där det dukas upp till fest.

Jonas tog oss med in i köket, bakom kulisserna, där vi fick titta på det inlåsta Nobelporslinet från Rörstrand, glasen från Orrefors, besticken från Gense och vi fick lära oss hur det går till under den årliga Nobelbanketten den 10 december varje år, det datum som år 1896 blev Alfred Nobels dödsdag, därav dagen Alfred Nobel hedras med prisutdelning och efterföljande bankett.

Nobelbanketten som ursprungligen kallades för Nobelmiddagen, hölls första gången 1901 och med några undantag fram till 1929 på Grand Hôtel Royal, sedan flera år tillbaks är det 1350 gäster som äter en välkomponerad trerättersmeny. För den som är nyfiken på nobelmenyerna och vinerna genom åren tipsar vi att läsa på The Nobel Prize Organisation webbsida. Visste ni att det alltid serveras champagne till förrätten under Nobelbanketten?

Vi passerade genom Prinsens galleri, upp och ner i trappen som leder till Gyllene salen, där vi pratade mycket om alla som serverar brinnande desserter och risken att snubbla och var man än går i Stockholm stadshus ser man överallt detaljer på pelare, i golvstenen, i målningar och på väggarna där inget mönster eller utsmyckning är lik den andra, vilket var själva grundidén för arkitekten Ragnar Östberg när han i början av 1900-talet ritade huset som efter 15 års uppförande stod klart för invigning 1923.

Vi fick ett par timmars fri tid att spendera innan tåget gick hem igen, det blev en del shopping och strövtåg i Gamla stan.

Med oss har vi många intryck och nya kunskaper, framför allt Stefanos visdomsord och att arbeta hårt, att vara noggrann, att hitta perfektionen och de rätta råvarorna – att mat och service alltid måste handla om kvalitet!  Vi får bara ett ögonblick på oss att ge gästen ett första intryck!

Förberedelseträning inför fotbollsgymnasiet

I veckan samlades 30 förväntansfulla blivande elever på De la Gardiegymnasiet. Syftet var att inför fotbollsgymnasiet ha en halvdag med information och träningspass där man gick igenom upplägg för verksamheten och de krav och målsättningar som finns. Detta leddes av Daniel Nordmark, instruktör samt idrottslärarna Helen Thomsen och Maria Böröy.