Första 100 dagarna i Skolrestaurangen

Emmelie Svensson började som ny kökschef i Skolrestaurangen på DLG vid årskiftet. Här berättar hon om Skolrestaurangen och hur de första 100 dagarna på De la Gardiegymnasiet varit.

Roligt, intensivt och många utmaningar

Det har varit jätteintensivt och superroligt säger Emmelie Svensson, kökschef på DLG. Det har varit ett helt nytt kök och ny personal att lära känna. Ett stort hus med många elever och personal. Jag tyckte matsalen var gigantiskt när jag började här men nu har jag vant mig.

Det är också ständiga utmaningar, i köket är logistiken en utmaning. Stora mängder mat ska serveras på några få timmar. Ibland tar till exempel en av rätterna slut ute i serveringen vilket kan bero på högt elevantal i matsalen precis just då.  Ofta räcker det med att vänta några minuter så har vi hunnit få ut maten på nytt.

Nu ska det bli kul att få vara med om första studenten och alla andra event på De la Gardiegymnasiet i slutet av vårterminen. Vi i Skolrestaurangen serverar lunch som vanligt till ettor och tvåor på studentdagen men vi är också med och hjälper Restaurang- och livsmedelsprogrammet med studentlunchen.

2100 portioner varje dag

Varje dag lagar vi lunch till 2100 personer. Eleverna kan välja mellan dagens rätt, dagens vegetariska rätt, veckans pasta och veckans soppa. All mat vi lagar följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

Fisk serveras minst en gång varje vecka. Fisken vi serverar är alltid MSC-märkt. MSC arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur och visar att fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön.

I Skolrestaurangen finns det ett mycket uppskattat salladsbord med flera olika sorters sallader, hårt bröd och mjukt bröd. Vi provar nya typer av salladsblandningar varje dag.  Det är inte bara grönsakerna vi varierar utan vi provar även olika tillagningssätt som att ugnsrosta, syra eller pickla olika sorters grönsaker.

Säsongsanpassade råvaror och matsvinn

Menyn planeras efter säsong. Så långt det är möjligt använder vi råvaror som är säsongsanpassade. Det innebär till exempel rotfrukter, betor, lök och kål på höst och vinter och under vår och tidig höst dominerar mer färska grönsaker som tomat och gurka. Det är klimatsmart att äta säsongsanpassat. Uppvärmning av stora växthus har en stor klimatpåverkan och transporterna är en bidragande orsak till utsläpp av växthusgaser. Att vi väljer säsongsanpassad mat betyder naturligtvis inte att vi helt utesluter alla importerade grönsaker.

Vi jobbar hela tiden med att minska matsvinnet. Det är viktigt att vi alla hjälps åt. På DLG är eleverna överlag duktiga på att äta upp det de tar till sig men vi kan alltid bli bättre. Det viktigt att vi alla hjälps åt för miljöns skull och egentligen är det rätt så självklart att inte kasta mat.

Tips och idéer

Har du synpunkter, förslag eller konstruktiv kritik om Skolrestaurangen eller maten? Prata gärna direkt med oss i matsalen. Vi tar gärna emot tips och idéer.

Mitt mål är att ha nöjda elever som väljer att äta i vår restaurang varje dag avslutar Emmelie Svensson.