Myt 3 ”Välj ett högskoleförberedande program så håller du alla dörrar öppna”

Det här är en myt som går att prata om utifrån varje person som ska göra sitt gymnasievals tankar och idéer eftersom alla har olika tankar och åsikter om vilka dörrar som är viktiga att ha öppna.

Ett högskoleförberedande program leder i första hand till studier på högskola och universitet. Här får du med dig grundläggande behörighet, som krävs för alla utbildningar och kurser på högskola och universitet, och beroende på vilket högskoleförberedande program du väljer får du även med dig särskild behörighet inom ett visst område. Utifrån detta är du behörig till att söka utbildningar på högskola och universitet. När du väl har sökt görs urvalet av betyg, vilket gör att dessa också kommer att vara av betydelse för din antagning till utbildningen.

Yrkesprogrammen leder direkt till ett yrke så att du efter gymnasiet kan gå ut och arbeta, antingen på en vanlig tjänst eller lärlingstjänst beroende på program och yrke. Väljer du ett yrkesprogram kan du välja att läsa de kurser som krävs för grundläggande behörighet. På en del program finns möjligheten att läsa de kurser som kan ge en del särskilda behörigheter. Med examen från ett yrkesprogram får du grundläggande behörighet till yrkeshögskola.

Så vilken eller vilka dörrar som du vill öppna under din gymnasietid är något som du behöver fundera på inför ditt gymnasieval. Kurser för grundläggande- och särskild behörighet ska alltid gå att läsa efter gymnasiet om man upptäcker att man vill öppna dessa dörrar senare, både för högskola, universitet och yrkeshögskola. Så möjligheter finns.

Har du frågor och funderingar över vilka kurser som ingår på ett program eller som du kan få med dig via en del val på gymnasiet kan du fråga din studie- och yrkesvägledare på skolan.