Myt 2 – ”Det är viktigt att hitta en skola där man passar in”

Det viktigaste när du ska välja är att du gör det utifrån vad du är intresserad av. Om du gör ditt val utifrån vart du tror att du bäst passar in, har status och dit flera av dina kompisar väljer är risken att du börjar på en utbildning som du egentligen inte vill gå. Det är därför som du behöver göra valet utifrån dig och dina intressen och inte utifrån vad dina vänner väljer och föräldrar tycker.

Här kan det bli tydligt om du väljer ett högskoleförberedande program men egentligen är intresserad av ett yrkesprogram eller tvärtom.

Att byta program efter att terminen har börjat brukar vara svårt. Eftersom De la Gardiegymnasiet har ett högt söktryck till programmen och risken är att det inte finns några lediga platser att byta till. Därför är det bättre att du tar chansen och gör ett väl genomtänkt val redan vid ansökan till gymnasiet.

Passa på att ta chansen att skaffa dig mer kunskap i och om de ämnen som intresserar dig, träffa nya kompisar som delar samma intressen som du och som ger dig energi och känns intressant och spännande. Detta är viktiga faktorer för att du ska trivas och må bra under din gymnasietid.

Känner du att behöver någon att bolla dina tankar och idéer med, boka in en tid hos din studie- och yrkesvägledare som finns på skolan.