Myter inför gymnasievalet

De kommande dagarna berättar Linda Johansson, studie- och yrkesvägledare på De la Gardiegymnasiet om myter inför gymnasievalet. Skolverket har listat de nio vanligaste myterna. Myter kan beskrivas som en fördom eller missuppfattning. En sak man hört många gånger som “alla vet” men som man inte vet vad det kommer ifrån eller varför alla säger så.

När det är dags för gymnasievalet är det lätt att bli stressad över vilket beslut man ska ta och över att inte välja rätt. För att kunna ta ett beslut är det bra att ta hjälp av personer i sin omgivning, som föräldrar, kompisar och syskon. Att höra sig för och få hjälp av personer är bra men det är viktigt att komma ihåg att det är du själv som ska göra valet i slutändan. Därför behöver du också fundera på om deras åsikter och tankar stämmer överens med hur det verkligen är.

Att grunda sitt val på tankar och åsikter som inte stämmer med verkligheten gör det ännu svårare att ta ett beslut och risken är stor att det inte blir som man har tänkt sig.